Förberedelse

Nyckeln till en bra våtrakning är att använda massor utav ljummet eller varmt vatten före rakningen. När skäggstråna hettas upp vidgas de och blir mjukare vilket gör rakningen smidigare och behagligare samt att det öppnar upp porerna i huden. Blöt ansiktet med varmt vatten men inte för hett då det kan skada din hud. Detta kan göras genom att du rakar dig direkt efter dusch, blöter ansiktet med varmt vatten i handfatet eller använd en varm handduk och svep in ansiktet med några minuter.

Lär känna din skäggväxt genom att dra fingertopparna över skäggväxten. Detta är viktigt eftersom du behöver veta åt vilket håll skäggstråna växer och var din skäggväxt är tjockast.

Rakmedel

Applicera det rakmedel du valt, använder du rakgel eller raklödder så låt det sitta kvar en liten stund innan du börjar själva rakningen. För att underlätta rakningen och undvika skärsår skall man alltid använda ett bra rakmedel. Vilket medel du skall använda är individuellt och därför får du här några tips för att du skall kunna hitta rätt:

Rakskum
Om du inte har så kraftig skäggväxt och dina skäggstrån är ganska mjuka är rakskum ett bra alternativ för dig. Skaka alltid flaskan/burken innan du trycker ut löddret, applicera rikligt och låt det sitta kvar några minuter innan du börjar raka dig så mjukas skäggstråna upp ytterligare. Färdiga skumprodukter rekommenderas inte för den allra bästa upplevelsen. Då skall rakcréme eller raktvål användas.

Rakgel
Rakgel lämpar sig bäst till normal eller tjock skäggväxt. Dess konsistens är tjockare och mer oljig än raklöddret. Fördela rakgelen över båda händerna och applicera därefter ett litet lager och låt det sitta kvar i ett par minuter. Många rakgeler innehåller olika ingredienser som exempelvis Aloe Vera och Ginseng som lindrar och dämpar irritationer. Rakkräm eller raktvål är det självklara valet för den riktiga våtrakaren.

Rakcréme
Appliceras med en rakborste. Antingen gör man löddret i en kopp/skål och applicerar därefter i ansiktet. Alternativet för den mer rutinerade är att löddra upp direkt i ansiktet, vilket kräver lite mer rutin och känsla för hur mycket vatten som behövs. Rakcréme är väldigt dryg då det endast går åt en liten klick stor som en enkrona för varje rakning.

Raktvål
Raktvål kräver en rakborste. Man fuktar borsten med varmt vatten och penslar lite på tvålen. Sedan löddrar man upp i en tom kopp/skål eller direkt i ansiktet, precis som med rakcréme. En tvål räcker väldigt länge.

Rakolja
Rätt använd ger rakoljan den bästa och mest hudnära rakningen. Oljan är mycket dryg och det behövs endast ett par droppar för att mjuka upp skägget. Applicera oljan på redan vått skägg och börja därefter att raka direkt. När huden svalnar kan rakhyveln gå trögare, gör då så att du skvätter lite varmt vatten i ansiktet så verkar oljan igen. Se även till att du sköljer rakhyveln efter varje drag eftersom oljan har en tendens att snabbt täppa igen hyveln. Det går med fördel att använda rakolja tillsammans med rakgel eller raktvål/rakcréme. Då appliceras oljan i skägget innan löddret. Många kommersiella rakoljor innehåller olika verkande ämnen, som exempelvis E-vitamin som hjälper din hud att förbli ung och fräsch. Det går även bra att blanda sin egen rakolja, då denna oftast är ganska dyr, och lämpliga oljor och ingredienser finns att köpa över internet eller i din hälsokost och matbutik.

Teknik

Börja raka där din skäggväxt är tunnast, oftast innebär det att man börjar på ansiktets sidor, fortsätter till halsen och avslutar med partiet runt munnen, hakan och under halsen. Raka alltid medhårs. Undanlåter man att göra detta så kan det orsaka rakbränna, rödhet, utslag och rakfinnar. Sträck huden med hjälp av din fria hand och dra små och lugna drag så minskar du risken för skärsår. Undvik att dra flera gånger på samma ställe, vilket sliter och irriterar huden. Skälj din rakhyvel ofta i varmt vatten. Använder du en dubbelbladshyvel så byter du sida mellan varje drag.

När du rakat första omgången kan du, om resultatet inte är tillfreds, löddra på en gång till och repetera.

Använd högkvalitativa rakhyvlar med vassa rakblad. Så fort du märker att raklbadet inte presterar, byt ut det. Annars kommer det sluta med en ojämn rakning som orsakar hudirritation samt att det är lättare att skära sig om man använder slöa rakblad och därmed behöver applicera tryck mot huden.

Efter rakning

När du rakat dig enligt konstens alla regler, skölj då ansiktet i kallt vatten, vilket gör att porerna drar ihop sig, och torka dig med en handduk. Klappa hellre försiktigt ansiktet med handduken än att gnugga. Gnuggning minskar hyns elasticitet och påskyndar synliga ålderstecken.

Ibland händer det att man har för bråttom och trycker för hårt och resultatet är ett skärsår som blöder. Vissa försöker stoppa blödningen med papper, andra sätter plåster i ansiktet. Men smarta män som är insatta i rakvärlden har det hemliga vapnet, alunstift eller alumblock. En fantastisk uppfinning som innehåller kaliumaluminiumsulfat som direkt stoppar blödningen och stramar åt huden. Dra stiftet över skärsåret och det slutar blöda.

Avslutning

Avsluta med en rakbalsam eller återfuktande kräm, men undvik rakvatten och preparat som innehåller alkohol då det kan irritera och torka ut din hud.

Nu när du har den grundläggande kunskapen om hur en perfekt rakning går till så är det bara att utveckla dina tekniker och experimentera fram ett tillvägagångssätt som passar just dig. Hud och skäggväxt är ju trots allt något väldigt individuellt så det som är bäst för någon behöver inte vara det bästa för en annan.

När du blivit lite mer erfaren med att raka dig medhårs så kan man börja att experimentera med en andra omgång korshårs. Raktekniker är dock väldigt subjektiva och man behöver experimentera med rakning medhårs/korshårs/mothårs och antalet omgångar, för att få fram lösningen som passar bäst för just dig.

Beroende på hur grov och snabb skäggväxt du har kan man gärna raka sig kvällen innan, så får huden hela natten att återhämta sig på.