Rakhyveln uppfinns

År 1895 var King Camp Gillette 40 år och framför spegeln fick han en ingivelse. Uppfinnaren King Camp ska ha skrivit till sin fru att han stod framför spegeln den morgonen i en glädjefylld trans. Han rakade sig med en rakkniv men insåg att det bara var eggen på rakkniven som utförde jobbet. Tanken som slog honom var att utveckla ett litet vasst blad som kunde fästas på ett handtag och när eggen blev slö, kastade man bort bladet och ersatte det med ett nytt.

Gillette bildade företaget American Safety Razor Company 1901 och fick ett patent beviljat på sin uppfinning. Efter en kort tid av produktutveckling såg den första rakhyveln dagens ljus på marknaden under hösten 1903. Försäljningen var något trög och man sålde bara 51 rakhyvlar och till dessa 168 rakblad. Men under efterföljande år tog det rejäl fart och hela 12 miljoner rakblad såldes. Sedan dess har det skett en utveckling som gjort att vi fått flerbladiga rakhyvlar och hyvlar med precisionsblad. Parallellt med utvecklingen av rakhyvlar har också olika sorters säkerhetshyvlar tagits fram.

Grundkonstruktion och fördelar

Namnet Safety Razor kommer från att risken för skärsår är liten och med bra raklödder kan den minimeras till nästintill noll i jämförelse med rakkniven som var standard på den tiden. Den första elektriska rakapparaten patenterades först 1928 av amerikanen Col. Jacob Schick.

Säkerhetshyvel eller Safety Razor som det kallas på engelska är traditionella hyvlar som består av en hållare på ett handtag där man monterar dubbelrakblad. Dubbelrakbladen (DE=Double Edge) är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna och ger en riktigt nära rakning. Rakhyvlarna finns både med utbytbara rakblad eller så kallade engångsrakhyvlar där man kastar hela hyveln inkl. handtag och allt.

Säkerhetshyveln har på senare år återigen blivit populär att raka sig med pga. sina stora fördelar jämfört med dagens multibladsystem som bara finns till för att maximera vinsten åt tillverkaren. Jämfört med den moderna tre- och fembladstekniken så erbjuder dubbelrakblad precision och en extremt nära rakning. Safety Razors är dessutom utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Hyveln gör istället själv det mesta av jobbet. Sköter du om den på rätt sätt så håller den hela din livstid, och kostar inte mer än från 250kr i inköp.

 

 

 

 

 

 

Om dubbelrakblad

Dubbelrakblad håller skärpan upp till tre gånger så länge som moderna tre- och fembladssystem och är dessutom mycket billigare. Multiblad ökar risken för rakbränna, rakfinnar och ingrodda hårstrån då de första bladen drar hårstråt upp från hårsäcken och de efterföljande bladen därmed kapar hårstråt så långt ner att snittet hamnar under huden, det är så problemen startar. Och priset skall vi inte tala om, ett dubbelrakblad finns för ca 100kr för 100st, dvs 1 kr/st jämfört med exempelvis Mach 3 blad som kostar 20kr om man köper storpack.

Det finns mängder med tillverkare av DE-rakblad, och alla skiljer sig åt när det gäller skärpa, pris, hur länge de håller, vilken typ av slipning och hur de känns mot huden beroende på märke och tillverkare. Möjligheterna är i princip oändliga och du kan därför hitta ett upplägg som passar dig perfekt.

Variationen av olika rakblad är en av tjusningarna med säkerhetshyvlar. Kombinationerna är enorma och tids nog hittar du ditt favoritrakblad. Här kan det behövas en del ’trial and error’ innan du hittar en hyvel och ett dubbelrakblad som passar just dig. Ett bra tips är att börja med ett milt dubbelrakblad och sedan jobba dig uppåt och känna dig för. Eftersom varje skägg och hud är individuell kan det variera väldigt mycket från person till person.

Olika typer av säkerhetshyvlar

Det finns en mängd med olika typer av säkerhetshyvlar som har olika egenskaper. Rakhyvlar med öppen kam, stängd kam eller mitt emellan stängd och öppen. Vissa är justerbara andra är inte det. De flesta rakhyvlar levereras med stängd kam, så kallad straight cut, vilket anses vara standard. Det finns också hyvlar med rakhuvuden som har en öppen kam, som kallas open tooth comb.

Öppen kam är bra för kraftiga skäggstrån eftersom hyveln då lättare kan tränga igenom skägget för ett riktigt nära rakresultat. Hyvlar med öppen kam är något mer aggressiva än rakhyvlar med stängd kam. Det beror på att du kommer lite närmare huden med den öppna kammen eftersom rakbladet exponeras mer mot huden. Öppen kam kan vara bra om du har kraftig skäggväxt eller flera dagars skäggstubb eftersom den öppna kammen kanaliserar skäggstråna.

Vid bladbyte så finns det vissa som har butterfly öppning där huvudet öppnar sig som en lucka. Andra hyvlar består av två eller tre delar och skruvas lös när rakblad ska bytas.

Justerbara rakhyvlar ger dig möjligheten att välja hur aggressiv din rakning blir genom att ändra hur mycket rakbladet ska exponeras.

Slant bar är en annan typ av hyvel som har sned top som vrider rakbladet och skapar en annorlunda ingång för rakbladet. Denna typ är mycket aggressiv och passar bäst den som är en van rakare. Det går att få en riktigt fin och nära rakning så man ska inte vara rädd för att prova en slant bar så länge man tar det försiktigt. Slant bar fungerar särskilt bra för dig som har kraftig skäggväxt och känslig hud.

Låt inte de tekniska detaljerna hindra dig från att börja raka dig med en säkerhetshyvel. De visar bara på att du kommer att kunna trimma detaljerna och skapa just din perfekta rakning.

Användning

Rakning med en dubbelbladshyvel kräver inte bara en viss övning för att få in tekniken, huden behöver också tid på sig för att vänja sig vid rakningen. Låt inte små skärsår eller hudirritationer avskräcka dig, de avtar i takt med att du vänjer dig vid hyveln. Läs gärna vår rakskola för mer ingående tips och videor.

Skötsel

Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd. En mjuk borste, till exempel en tandborste, kan användas för att få bort alla hår och eventuella tvålrester. En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.

Vilken Safety Razor Skall jag köpa?

Titta in våra tips på prisvärda produkter i olika prisklasser, allt från nybörjarset upp till premiumprodukter.