Rakborstar används för att förbereda huden inför rakning, Förutom att applicera raklöddret så lyfter den upp liggande skäggstrån och mjukar upp dem och ger en skön ansiktsmassage som
stimulerar blodcirkulationen och tar bort döda hudceller. Att inleda sin rakrutin med att använda en rakborste och ett krämigt raklödder ger inte bara en mjuk och nära rakning, det förlänger också livstiden på din egg, oavsett om du använder rakhyvel eller rakkniv. Rakborsten blandar tvål, vatten och luft för att forma rakskummet som används för att förbereda huden för rakning och ge rakhyveln/rakkniven ett bra glid över huden. 

Borstar finns i olika utföranden och storlekar, och när du skall köpa en så är det följande mått som avses:

 • A - Höjd
 • B - Loft höjd
 • C - Handtag höjd
 • D - Loft bredd
 • E - Knut diameter

 

Terminologi

 • Backbone/Floppiness: Avser borstens hårdhet/styvhet, eller brist på flexibilitet när borsten är böjda. Ju mer backbone en borste har, desto mindre floppy är den. Backbone tenderar att öka vid större knutar med mer borst i sig. Mer backbone innebär också bättre scrubbing. En mjukare borste är mer floppy.
 • Bas: Basen på borsten är undersidan på borsten, i matsatt ände om knuten. De flesta borstar är plana i basen så att de kan stå upprätt, men vissa kan vara rundade och är avsedda att hängas uppochner för att torka ordentligt.
 • Blomning ("blooming"): Efter den första tiden av användandet av din nya borste så kommer du att märka att när den torkar ut så kommer borsten att öppna sig mer utåt och liksom 'blomma ut' på liknande sätt som en blomma.
 • Borst ("bristle"):  Själva “håren” i knuten som borsten är gjord av. Det finns fyra huvudsakliga typer av borst. Kombinationer kan även förekomma, exemplevis grävling/svin kombination
  1. Grävlingborst - lätt att hitta, finns i olika kvaliteter, håller väldigt mycket vatten, vanligtvis en mjukare knut, finns i många olika kvalitéer 
   • Pure badger - är det mest lättillgängliga håret på marknaden, vilket gör det till ett billigt alternativ av bra kvalitet. Hårstråna är något grövre än andra modeller, vilket inte bara gör att det krävs mindre hår för att fylla en borste utan också ger en masserande effekt på huden. Det är styvare än annat hår från grävling, men mer flexibelt än svinborst. Färgen på håret varierar från brungrått till svart
   • Best/Fine badger - anses vanligtvis vara standardhåret för rakborstar och ger ett krämigt och lättarbetat raklödder. Det är ett medelmjukt grävlingshår som är något fastare än Silvertip och som kommer från grävlingens sida och ben. Färgen är ofta mörkt och kan variera från grått till brunt och svart. För att få den typiska formen så trimmas borsten där det behövs. Skillnaden mellan best badger och fine badger är att best badger bearbetas för hand, medan fine badger bearbetas mekaniskt. Black badger är av samma kvalitet som best badger och fine badger, dock är den större delen av håret svart och något längre.
   • Super badger - är handfyllda kvalitetsborstar från England. Håret är längre, mjukare och tunnare, vilket gör att det krävs mer hår för att fylla varje borste. Det är ljust i topparna och mörkare längre ned. Håret är av hög kvalitet och kommer från grävlingens rygg.
   • Silvertip badger - ett lyxigt alternativ med grävlingshår av den mjukaste och absolut bästa kvalitén som finns tillgänglig. Håret är extremt mjukt och flexibelt. Det är också extra fylligt och har en enastående förmåga att binda stora mängder vatten, vilket ger ett optimalt lödder för en perfekt rakning. Håret kommer från grävlingens nacke och hals, utseendemässigt skiljer det sig från annat grävlingshår med sin skimrande silverfärg och de svarta band som går genom dess strån. Håret är det dyraste på marknaden idag, men många livsnjutare tycker att den är väl värd sitt pris.
  2. Svinborst - lätt att hitta, vanligtvis en styvare knut med mer backbone, torkar fortare än grävling, skrubbar mer, perfekt för löddring direkt i ansiktet. Efter borsten blivit inbruten så delar sig topparna på borsten och borsten blir mjukare och får bättre egenskaper.
  3. Syntetborst - har blivit riktigt bra på senare tid, kräver mindre underhåll, behöver ej blötläggas innan användning, torkar väldigt fort efter användning. Silvertip fibres är en syntetisk imitation med samma egenskaper som Silvertip badger. Det består av högkvalitativa syntetfibrer som torkar snabbare än naturligt hår och därför är mer slitstarkt. Silvertip fibres har hög kvalitet, är mycket mjukt och har en extremt lång livslängd.
  4. Hästtagel - minst vanligt, styvare än grävling, mjukare än svinborst
 • Borsthöjd (“loft”): Avståndet från handtagets slut (E) upp till borstens topp (D). Desto högre loft, ju större sannolikhet att borsten öppnar upp sig.
 • Borstdensitet: Ett mått på hur många enskilda borst som är packade till en knut av en given storlek. Desto grövre enskilda borst som knuten är uppbyggd av, desto färre antal får plats i knuten.
 • Krage ("collar"):  Området där knuten sitter fast i handtaget. 
 • Krona ("crown"):  Formen på knutens topp. Denna bestämmer hur borsten interagerar med ansiktet. 
  • Bulb - kortare borst på sidorna, längre i mitten, resulterar i en kontur liknande en glödlampa. Har vanligtvis en kortare loft. De kortare borsten på sidan stödjer de längre i mitten så att den upplevs styvare. Bra att löddra ett särskild område då borsten i mitten sticker ut mer. 
  • Fan - Längre borst även på sidorna, såväl som i mitten, konturen liknas närmast en mjuk kurva. Löddrar större ytor väl, bra för ansiktslöddring. 
  • Flat - Helt plan topp, gör att knuten öppnar upp mot ansiktet bättre, inte lika vanlig som de andra två typerna. 
 • Diameter:  Knutens diametermått, vanligtvis i millimiter, där den fäster i handtaget.
 • Genomflöde ("Flow through"): Avser hur lätt rakskummet i en borste släpper till ansiktet. 
 • Handtag:  Längre handtag fungerar bäst vid löddring i skål eller scuttle samt för personer med större händer. Mindre handtag är populärt bland borstar som används vid resor och för de som ansiktslöddrar. 
 • Knut:  Samlingen av alla enskilda borst ihoplimmade i en gemensam bas. Knuten är sedan monterad i handtaget.
 • Scritch: Beskriver hur "rivig" borsten är, eller hur mycket friktion den skapar mot huden när den används. En borste med mer backbone har vanligtvis mer "scritch". 
 • Scrub: Beskriver hur mycket borsten exfolierar huden. Borstar med mer backbone bjuder ofta på mer scrubbing, men borstar med mer scritch innebär inte nödvändigtvis med scrub. 
 • Absorption: Beskriver borstens förmåga att absorbera och hålla vatten när man gör rakskummet. 

Rakborstens handtag

Det finns en mängd olika material som används vid tillverkning av handtag till rakborstar, de vanligaste är plast, polyester eller nylon. De syntetiska handtagen har fördelen att de är mer motståndskraftig mot fukt än naturliga material, vilket gör dem mer hållbara och slitstarka. Flera handtag av polyester är handpolerade och har därför en vacker glansig yta. Vilket material som handtagen är gjorda av påverkar sällan borstens egenskaper, men många användare tycker ändå att det påverkar rakupplevelsen. 

Skötsel

Rakborstar som är gjorda med grävlingshår är naturprodukter. Dessa ska, om de hanteras rätt, hålla i minst tio till femton år. På nya borstar finns alltid korta strån som inte når ner till limmet och bindningen i botten. De lossnar vanligtvis under de första veckorna. Detta är alltså helt normalt och inget som du behöver oroa dig över.
 
Rakborstar av olika material suger åt sig vatten olika. Grävlingsborstar och särskilt silvertip binder mycket vatten. Medan rakborstar av syntet inte blir lika fuktiga efter rakning. Skölj försiktigt ur rakborsten när du rakat dig färdigt. När du sköljt ur alla tvålrester från borsten skakar du den lätt för att få bort det sista vattnet. Stryk och puffa den lätt mot en handduk så att borsten blir konformad igen och får lite luft mellan stråna och häng den att torka med borsten nedåt. Om fukten ligger kvar i botten kan limmet luckras upp, så genom att hänga den kan vatten och tvålrester rinna av borsten. Naturhår som inte torkar kan börja mögla, så undvik att stänga in borsten i små och lufttäta utrymmen. Borstar som förvaras i badrumsskåp måste ha tillräckligt mycket luft och cirkulation för att de ska kunna torka ut mellan användning. Om rakborsten ska tas med på resor så bör den förvaras i en resetub. Tänk också på att låta den lufttorka ordentligt.
 
Om rakborsten får tvålavlagringar i basen eller angrips av mögel så bör du göra en djuprengöring av din borste. Det finns metoder där man använder utspädd ättiksprit eller använder en annan rengörare som naturhår tål. Det finns speciella rengörare för rakborstar som har en speciell formula för att passa det känsliga borsthuvudet och verkar steriliserande och lösande. 

Användning

De flesta rakborstar av svinborst och syntet klarar ganska omild behandling under rakning. Rakborstar av grävlingshår är känsligare och därför är det värt att tänka på att inte pressa rakborsten för hårt i botten utan låta den vecklas ut lagom. När du med ett lätt tryck vecklar ut din rakborste får du en punkt i mitten där ditt lödder byggs upp. Kom ihåg att inte använda för hett vatten. Det kan skada håret i rakborsten eller på annat sätt slita på konstruktionen.

För generell användning av rakborste, se vår rakskola.

Bryta in en ny borste - Första gången du använder din nya borste kan du enkelt tvätta ur den med schampo eller tvål. Nya borstar av naturhår, särskilt svin och häst, har normalt sett en tydlig animalisk doft av förklarlig anledning. Man behöver inte bryta in sin borste innan användning, det kommer ske med tiden när den börjar användas, det är lite som att köra in en ny bil, man tar det lugnt och försiktigt i början. Men för att snabba på processen för att göra borsten mjuk och behaglig samt bli kvitt den unkna doften finns några saker vi kan göra.

 • Ladda borsten med din tvål eller kräm som vanligt. Låt borsten stå över natten laddad med rakprodukten i borsten. Skölj ur borsten noggrant dagen efter. Upprepa om det behövs.
 • Man kan använda varmt vatten och djurschampo för att tvätta den nya borsten. Låt schampot verka ett tag innan du sköljer ur borsten. Upprepa efter behov.

Vilken borste skall jag välja? 

Vilken rakborste man väljer beror mycket på egna preferenser. Generellt kan man säga att om du använder rakkräm så passar en rakborste med långt hår. Använder du raktvål så passar en rakborste med kortare hår.