Här kommer lite bra tips på prisvärda rakprylar utav olika slag. En del utav dem kommer från personliga erfarenheter, medan andra är tips och råd som jag har fått från erfarna wetshavers.

Ny med våtrakning?

Det du behöver i utrustningsväg för att komma igång med din klassiska våtrakning är ett fåtal produkter som inte kommer belasta din budget speciellt mycket med tanke på att flera av produkterna kommer att hålla dig livet ut. För under 500kr kommer du att ha en bra uppsättning att börja din våtrakningskarriär med, och då en rakkniv eller DE Safety Razor håller dig en livstid och har betydligt billigare rakblad så kommer du att spara in denna investering många gånger över tid i jämförelse med multibladsystem i plast.

  • Rakborste (ca 80-100kr)
  • Rakmedel (Tvål/Kräm) (ca 35-90kr)
  • Alunstift/Alumblock  (ca 40-80kr)
  • Rakhyvel (DE/SE Safety Razor) el. Shavette + Rakblad  (ca 250kr + 30-130kr) alternativt Rakkniv + Strigel (ca 300kr + 500kr)

Tips på inköpsställen, både inhemska och i utlandet, hittar du i vårt forum.

Superbudget, otroliga fynd

Först ut är superbudgetkategorin med extremt prisvärda fynd som är alldeles perfekta för den som vill ta steget in i våtrakning utan att lägga ner en förmögenhet. Här kommer du att få några tips på fynd som kommer ge dig en otroligt billig rakning per gång, helt oslagbart jämfört med multibladsystem och rakmedel på tryckburk, både i fråga om pris och kvalitet.

Rakborste: Det finns allmänt 4 olika modeller utav rakborstar; de som är gjorda utav grävling, svin, syntetiskt, hästtagel. Jag skulle vilja rekommendera en i svinborst (de är lite styvare än grävlingsborste och betydligt förmånligare i pris, perfekt för nybörjaren). Räkna med att lägga 80-100kr, finns hos de flesta webbshopar både inhemskt och utomlands. Reputabla tillverkare är bland annat Semouge, Plisson, Simson, Omega mfl. Vill man ha en mjukare borste som håller mer vatten så finns grävlingrakborstar billigt på ex ebay. valfri grävlingsborste i 10 USD klassen på ebay, alltså runt 90 svenska kronor. De är utmärkta ingångsborstar, men håll dig borta från trähandtagen om möjligt. Här är ett exempel. De vinner inga designpris, men funkar alldeles utmärkt. Finns även strax över hundralappen i våra svenska nätshoppar.

Rakmedel: Palmolives raktvål på stick som finns ganska lättillgängligt på bland annat svenska välsorterade stormarknader exempelvis ICA Maxi. En talgbaserad tvål som är ett riktigt fynd till sitt ringa pris på ca 20-35kr för 50g tvål. Raktvål är som bekant väldigt drygt och räcker otroligt länge jämfört med rakgel/-lödder som man köper på sin lokala mataffär. Alltså riktigt prisvärt. Den finns också som rakkräm på tub. Det är helt otroligt hur folk blir lurade utav fräsiga tv-reklamer att den nya rakgelen i för säsongen ny självlysande färg är det bästa för huden. Testa detta och du kommer aldrig gå tillbaka.

Rakhyvel: Sist ut är en dubbelbladshyvel (s.k. Safety Razor) ifrån Wilkinson Sword. Det är deras Classic modell, faktiskt i plast. En väldigt mild hyvel som funkar bra för den som vill prova på lite lätt vad en dubbelbladshyvel handlar om. Man behöver inte vara rädd att det ska bita till, utan är väldigt förlåtande. Det är alltså inget som man använder för att avverka sin grova skäggväxt med, utan den passar bäst till finputsning efter två eller tre tidigare rakomgångar. Pris runt 15 USD på ebay, runt en 100 kr. Ett annat superbudgetalternativ är en rakhyvel i pressad metall och plasthandtag för i runda slängar 15kr som givetvis inte går att jämföra med en riktig säkerhetshyvel för 250kr, men man kan ändå få en uppfattning om vad det handlar om utan att behöva investera sig för mycket. Här är ett exempel.

 

Fyndvaror

Rakborste: Först ut är de kinesiska rakborstarna från Frank Shaving (FS) och Maseto Shaving (MS) som säljs på bland annat ebay. I och med att man köper direkt från källan och kapar mellanledet (återförsäljaren) och nästan allt grävlingborst som används i rakborstar världen över produceras i Kina ändå, så får man en borste som hade kostat mångdubbelt mer här i väst. Dessa har fått bra kritik för sin kundservice och är numera erkända handlare i rakningsvärlden. Men undvik gärna trähandtagen. Priset ligger från 10 USD (ca 100kr) och uppåt för grävling, och någon tiokrona billigare för syntetborstar.

Rakhyvel: Lord Company är en stor tillverkare inom rakningsindustrin. De tillverkar billigare modeller i metall, dessa är prisvärda budgetalternativ. De kan köpas på ebay ifrån bland annat connaught shaving. Värt att nämnas är bland annat L6 Premium (LP.1822) som har ett rakhuvud i kopia utav merkur och ett handtag i lång modell utav aluminium. Pris från 15 USD (ca 130 kr). Andra alternativ är QShave butiken på Aliexpress, där finns både borstar och hyvlar från 100-lappen och uppåt som bra instegsalterdnativ.

Rakmedel: Raktvålar från exempelvis Arko (Turkiet) är bra produkter, dock inte så lätta att få tag på här i väst. I sina hemländer är de verkligt billiga, så har du vägarna förbi eller bekanta som reser så passa på att göra en beställning. Även Speick och Erasmic är jämförbara i kvalitet och pris. Går även att hitta på ebay och andra ställen online, det kan löna sig att leta runt lite.

Rakblad: Återigen är det från tredje världen som fynden finns. Bra exempel är: Super Max blad från Indien, och de olika rakbladen från Lord (Shark, Big Ben, Lord, Crown, Asco, Racer, Silver Star, Rainbow) i Egypten. Det är väldigt personligt vad som passar och inte, vissa passar det och en del andra inte. Så rådet är att prova en del för att se om man hittar rätt. Om du hittar några som passar dig så kan du räkna med att betala runt 10 USD, ca 70 kr, för 100 blad. Detta är oslagbart jämfört med mach3 eller fusion-blad, och tillsammans med något prisvärt rakmedel så har du ett vinnande koncept. Det finns även provpaket att köpa från svenska nätbutiker där man får prova några olika märken av rakblad så att man kan hitta en som passar just dig, då det är väldigt individuellt. Men berätta inte detta för några gillette-fantaster, de kommer att tuppa av!

 

Extremt prisvärt

Rakmedel: Proraso är en klassiker i branschen som inte är speciellt dyr men håller väldigt hög klass, både tvålen och rakkrämen. Räkna med runt 90kr i skrivande stund på svenska marknaden. Ett annat klassiskt alternativ är Tabac Shaving Soap Stick för ca 80kr på nätet.

Monsavon Bol à Raser är en mjuk fransk raktvål som tydligen skall vara väldigt bra, och i Frankrike är den lättillgänglig för omkring 2 EUR. Nackdelen är att den är nästan omöjlig att få tag i utanför Frankrike. Samma råd här, är du i Frankrike eller har bekanta där nere så ta tillfället i akt och lägg händerna på en, det kommer du inte att ångra.

Rakhyvel: I denna kategorin finns två goda alternativ. Det första och självklara valet är Edwin Jagger's säkerhetsrakhyvlar. De är väldigt lågt prissatta jämfört med sina konkurrenter i samma klass. Kan du komma över ett fynd av dess, så desto bättre.  Modellerna är DE86/DE87/DE89 och kan hittas på diverse nätbutiker, lite billigare utomlands än i Sverige. Se gents.se, sliqhaq.se och shaving shack. Titta efter exempelvis på tyska Merkur (kvalitetsmärke) modell 42C som jag sett runt 250kr på flera ställen, riktigt bra värde för pengarna. Prisnivån är runt 200-300kr. 

Ett annat prisvärt alternativ är indiska Parker's Merkur-kopior i de lite tyngre modellerna, exempelvis 97R/91R/99R.

Rakborste: Vulfix är ett klassiskt märke i rakningsvärlden och deras 404 badger/boar borste är en utav de mest prisvärda i alla prisklasser. Priset runt 150 kr kommer inte att tömma kontot. Denna borste är vida erkänd som riktigt kvalitativ, en riktig klassiker.

 

Prisvärt

Det finns även produkter som kan vara lite dyrare i inköp, men trots detta kan vara prisvärda.

Rakmedel: Taylors of Bond Street rakkräm är lite lyxigare variant som ändå inte är speciellt dyr. Kolla gärna in den, en världsklassig rakprodukt.

Rakblad: Petersburg Products International är en rysk stortillverkare utav främst rakblad av olika märken, lite dyrare än Lord men också bättre kvalitet. Troligtvis bland de bäst kvalitativa som finns tillsammans med exempelvis Feather, som är av mycket dyrare snitt.

Rakborste: Simpson’s mindre rakborstar i äkta grävling, exempelvis Case, Beaufort, Berkeley och Special. Simpson är en utav världens mest legendariska tillverkare utav rakborstar.

Rakhyvlar: iKon's rakhyvlar är rent ut sagt snordyra, men JA, de är prisvärda. De är i helt solid metall till skillnad från många andra tillverkare och är ansedda som en utav världens bästa rakhyvlar och kommer utan problem räcka långt förbi din livstid.